Ga naar hoofdinhoud
Zwarte thee

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee is samen met Oolong thee als enige geoxideerd en bevat – zoals weinig mensen weten – het minste cafeïne. Zwarte heeft een sterke smaak en wordt door Chinezen ‘rode thee’ genoemd.

De herkomst

Zwarte thee is de meest gedronken thee in westerse landen. Je vindt zwarte thee veel terug in verschillende blends zoals Engelse Melange of Earl Grey. De thee wordt met name in Azië geproduceerd, landen zoals China, India en Sri Lanka (Ceylon) zijn grote thee producenten. India is de grootste zwarte thee producent en staat bekend om de Darjeeling en Assam thee. Elk land heeft zo zijn eigen karakteristieke eigenschappen die de thee anders doet smaken. De pluk, de grond en het manier van verwerken heeft effect op de smaak van de thee.

Het proces

Zwarte thee krijgt zijn unieke smaak doordat de thee is geoxideerd. De thee kent meerdere stappen in het productieproces:

  1. Plukken
  2. Verflensen
  3. Rollen
  4. Oxideren
  5. Branden/drogen
  6. Sorteren

Doordat zwarte thee is geoxideerd is de smaak sterker dan andere theeën. Oxideren betekend in aanraking komen met zuurstof. De blaadjes van de Camellia sinensis worden eerst geplukt en verflenst. Daarna worden de blaadjes gerold. Op die manier breken de blaadjes als het ware een beetje open. Hierdoor kan de oxidatie beginnen. Oxideren gebeurt ook bijvoorbeeld bij appels. Zodra je een hap neemt wordt de appel bruin, de appel is dan aan het oxideren. Nadat de thee is geoxideerd hoeft het alleen nog maar te drogen en gesorteerd te worden.

Zwarte thee en gezondheid

Veel mensen denken dat zwarte thee veel cafeïne of theïne bevat (theïne is hetzelfde als cafeïne). Maar niets is minder waar. Zwarte thee bevat minder cafeïne dan witte of groene thee. Dat komt omdat zwarte thee later in het jaar geplukt wordt, zoals in de zomer of herfst. De blaadjes bevatten dan minder cafeïne dan in de lente. Maar ook omdat zwarte thee een langer productieproces ondergaat waardoor cafeïne verloren gaat. Door dat productieproces bevat zwarte thee alleen wel minder antioxidanten dan groene of witte thee. Want hoe minder bewerkt hoe meer de plant haar positieve eigenschappen behoudt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top