Ga naar hoofdinhoud
Witte Thee

Wat is witte thee?

Witte thee heeft grove blaadjes en is zacht en subtiel van smaak. Deze thee bevat wel de meeste cafeïne in vergelijking met groene en zwarte thee. Dit zijn de stappen in het productieproces:

  1. Plukken
  2. Verflensen
  3. Branden/drogen
  4. Sorteren

Witte thee is het minst bewerkt. De thee is namelijk alleen geplukt, verflenst en gedroogd. Verflensen is het grootste hoeveelheid vocht uit het theeblad verwijderen. Bij witte thee gebeurd dit in de zon. De blaadjes worden over doeken uitgelegd zodat het drogen kan beginnen, dit duurt ongeveer 2 dagen. Daarna worden de thee blaadjes opnieuw gedroogd, alleen dit keer gebeurd het door de blaadjes heel licht te verhitten.

Witte thee

Witte thee is ook de gezondste van zijn soort. Dat komt omdat de blaadjes het minst bewerkt zijn en daardoor de meeste goede stofjes nog in de blaadjes zitten. Witte thee versterkt het immuunsysteem door de antioxidanten: catechinen en polyfenolen die zich in de knop bevinden.

Wat veel mensen nog niet weten is dat witte thee wel het meeste cafeïne (in de volksmond theïne) bevat. Dat komt omdat deze thee gemaakt wordt van de jongste blaadjes van de theeplant. Cafeïne is het natuurlijke afweersysteem in koffie en thee tegen beestjes die de blaadjes op willen eten. Dat betekend dat de eerste blaadjes die aan de plant groeien meer cafeïne bevat dan blaadjes die er later aan groeien. Witte thee zet je echter vaak tussen de 75 en 85 graden, de cafeïne heeft dan minder kans om vrij te komen.

De smaak van witte thee is over het algemeen zacht en subtiel. Dit verschilt natuurlijk per soort. Veel witte theeën worden gemaakt van bladeren die zo zacht zijn dat ze nog een wit dons laagje of ‘pekoe’ hebben. Je kan de thee vooral herkennen aan de grove bladeren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top