Wat is Oolong thee? | Theehoffje
skip to Main Content

Wat is Oolong thee?

Wat Is Oolong Thee?

Oolong thee is een theesoort dat bekend staat om zijn bloemige en/of nootachtige smaak en zit tussen groene en zwarte thee in.

De herkomst

Taiwan (voorheen Formosa) staat bekend om de goede kwaliteit Oolong theeën, maar Oolong komt oorspronkelijk uit China. De thee zit tussen groene en zwarte thee in, dat betekend dat Oolong thee half geoxideerd is. Voor het gebruik van Oolong worden, in tegenstelling tot andere theeën, volwassen blaadjes gebruikt. Dit zijn blaadjes die in de zomer of herfst worden geplukt.

Het proces

Oolong thee ondergaat een redelijk lang proces. Dit zijn de stappen in het productieproces:

  1. Plukken
  2. Verflensen
  3. Schudden
  4. Oxideren (tot het gewenste niveau)
  5. Rollen
  6. Branden/drogen
  7. Sorteren

Zoals bijna alle theeën wordt Oolong thee eerst geplukt en verflenst. Tijdens het verflensen worden de volwassen blaadjes in de zon gelegd om 75% van het vocht uit de blaadjes te verwijderen. Dit gebeurt in enkele uren. Daarna worden de blaadjes geschud zodat de blaadjes kneuzen en de celwanden worden vernietigd. Zo komen de smaken beter vrij tijdens het oxideren. Oolong thee wordt niet volledig geoxideerd dus wanneer het gewenste niveau bereikt is worden de blaadjes gerold en gebrand of geroosterd.

Licht geoxideerde Oolong theeën lijken qua kleur veel op groene thee en zijn vaak opgerold tot kleine balletjes. Langer geoxideerde Oolong theeën lijkt qua kleur veel op zwarte thee en zijn vaak lange donkere bladeren.

Benieuwd naar het productieproces van andere theeën? Bekijk deze hier.

De smaak

De smaak van Oolong thee kan heel erg verschillen. Zo smaken de licht geoxideerde Oolong theeën vaak heel subtiel en vrij bloemig, terwijl de langer geoxideerde Oolong theeen heel nootachtig smaken. De kleur van Oolong thee verschilt ook heel erg, zo is licht geoxideerde Oolong thee – je raadt het al – heel licht van kleur en langer geoxideerde Oolong thee iets donkerder.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top