Ga naar hoofdinhoud

Wat is matcha?

Matcha; het is een naam die we steeds vaker terug zien komen in de schappen van de supermarkt. In drankjes, toetjes en andere gerechten.  Zelfs de keuringsdienst van Waarde wijdde er een aflevering aan. Het is een Japanse groene super thee en mag daarom zeker niet ontbreken op Theehoffje.nl.

Voor degene die deze thee nog niet kennen: het is een groene poederthee en is een stuk gezonder dan ‘gewone’ groene thee. Dit komt omdat je bij matcha de hele plant consumeert in plaats van een aftreksel ervan.

 

De herkomst

Matcha is Japans; het staat voor gemalen thee (mat-cha), maar komt oorspronkelijk uit China. De thee is daar tussen de 600 á 900 jaar na Christus ontstaan en is dus al meer dan 1100 jaar oud. De Japanse monniken hebben in die tijd de thee meegenomen naar Japan en sindsdien is het een belangrijk begrip in de Japanse theeceremonie. Goede kwaliteit matcha komt uit de regio Kyoto, in het midden van Japan. Hierin is de stad Uji het belangrijkste gebied voor deze groene poeder thee.

Het proces
1. Bedekken met doeken

Matcha wordt gemaakt van de theeplant Camellia sinensis, alleen is deze anders geproduceerd dan andere theeën. Het verwerken van matcha begint nog vóórdat de blaadjes geplukt worden. De planten worden namelijk tussen de 2 á 4 weken voor het plukken bedekt met doeken. Zo komen de bladeren in de schaduw te staan, dit zorgt ervoor dat de fotosynthese stopt en dat de blaadjes harder hun best moeten doen om te groeien. Hierdoor behouden de bladeren veel meer cafeïne en aminozuren zoals: L-Theanine. Dit aminozuur heeft een ontspannend en kalmerend effect op de hersenen, maar in combinatie met cafeïne zorgt theanine ervoor dat je alert blijft en je goed je focus kan bewaren. Handig voor bij het studeren bijvoorbeeld!

2. De blaadjes oogsten

Matcha wordt altijd in de lente geplukt. Dit zijn namelijk de meest verse blaadjes die na een lange winterperiode als eerste groeien. Alleen de bovenste blaadjes van de theestruik worden gebruikt voor kwalitatieve Matcha. Omdat deze blaadjes zo vers zijn krijgt de thee een intenst groene kleur.

3. Stomen, drogen en sorteren

Nadat de thee is geplukt wordt de thee gestoomd, zo wordt oxidatie voorkomen. Na het stomen worden de bladeren gedroogd. Wanneer dit is gebeurd heet de thee aracha. Na deze stap worden ook de steeltjes en de nerven verwijderd. De bladeren die dan overblijven heten tencha.

4. Vermalen tot poeder

Als alle nerven, stelen en slechte bladeren zijn verwijderd wordt de thee vermalen. Dit gebeurt in een steenmolen. De molen is gemaakt van graniet en draait heel langzaam de blaadjes tot poeder. Het malen mag niet te snel gaan anders worden de blaadjes te heet en gaat de kwaliteit achteruit. Voor 30 gram matcha is ongeveer één uur de tijd nodig.

Matcha kopen

Het matcha productieproces in het kort:

De theeplanten worden 2 á 4 weken voor het plukken bedekt met doeken;
Daarna worden de bovenste blaadjes van de theeplant geplukt;
De oogst wordt gestoomd en gedroogd;
Steeltjes en nerven worden verwijderd;
Als laatst wordt de thee vermalen tot poeder.

Het hele proces is dus best arbeidsintensief. Dit maakt de thee ook prijziger. Gemiddeld kost een blikje van 30 gram zo’n €30,-. Alles wat goedkoper is dan dat is hoogstwaarschijnlijk met oudere blaadjes gemaakt, waarbij de nerven en steeltjes er nog in zitten en vermalen met een industriële machine. De kans is ook groot dat de bladeren niet eens zijn bedekt met doeken om extra antioxidanten te krijgen. Er is geen wetgeving die bepaalt wat de kwaliteitsstandaarden van matcha zijn. In principe is groene thee vermalen tot poeder ook gewoon matcha.

Als je dus graag matcha wilt kopen, bedenk dan eerst wat je er mee wilt doen. Wil je er graag mee bakken? Koop dan banketbakkers-kwaliteit, deze zitten vaak zo rond de €15,- per 30 gram. Wil je de echte matcha regelmatig drinken? Besteed dan iets meer en drink lekkere matcha. Wil je het gewoon een keer proeven? Vaak kun je bij theespeciaalzaken de thee zien en ruiken en misschien ook wel proeven ;)

De smaak van matcha

Dit veelzijdige poedertje heeft een unieke smaak. Matcha is namelijk een beetje grassig en heeft tonen van zeewier en spinazie. Niet heel lekker denk je misschien, maar zo smaken meerdere groene theeën. Met name die uit Japan. Naast deze typische smaken is matcha van zichzelf iets bitter, maar hij is wel zoet in de afdronk. De smaak wordt ook wel umami genoemd, wat staat voor heerlijke smaak. Matcha kun je een beetje vergelijken met chocola. Chocolade is namelijk van zichzelf ook bitter, maar met veel suiker en room is het een onmisbaar ingrediënt voor velen…

Omdat matcha poeder is, kan het ook gebruikt worden in de keuken. Je kunt het door veel gerechten heen doen om een mooie groene kleur te krijgen. Denk aan een mooi felgroene cheesecake, matchaijs of als cocktail. Tegenwoordig is matcha zout ook helemaal een ding. Maar vooral in zoete gerechten wordt matcha gebruikt.

Heb jij al wel is matcha geproefd? Of misschien heb je er al wel is een heerlijke taart van gemaakt! Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is met matcha. Laat het weten in de reactie hieronder :)

Dit bericht heeft 0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top