Ga naar hoofdinhoud
Groene Thee

Wat is groene thee?

Groene thee wordt gemaakt van de plant Camellia sinensis en is één van de gezondste theeën. In tegenstelling tot zwarte thee en Oolong thee is groene thee niet geoxideerd.

De thee kent veel positieve eigenschappen. Deze thee wordt gezien als één van de gezondste drankjes die er is, maar wat maakt thee groen?

De herkomst van groene thee

De oorsprong van deze thee begint meer dan 4000 jaar geleden in China. Daar werd het drankje voor het eerst gedronken doordat een medicinale man, genaamd Shen Nung, heet water aan het koken was. Toen er plots blaadjes van de Camelia Sinensis per ongelijk in zijn keteltje belandde.

Het proces

Voordat de thee groen is kent het een aantal stappen in het productieproces:

 1. Plukken
 2. Fixeren (kill the green)
 3. Rollen
 4. Branden & drogen
 5. Sorteren

Elke manier van verwerken heeft effect op de smaak van de thee. Het land waar de thee groeit, het klimaat, het type grond en de mineralen die in de grond zitten, het moment van plukken en de manier van verwerken hebben allemaal effect op de smaak van de thee. Het grootste productieland van groene thee is China. Japan is daarentegen groene thee specialist. Zij exporteren alleen maar 3% van hun totale theeproductie. Dit doen zij om de kwaliteit van hun thee te waarborgen.

Groene thee wordt met name in het voorjaar geplukt. De lentepluk bevat de meest goede eigenschappen van de plant. Dat komt omdat de theeplant in de winter zijn voedingsstoffen opslaat. Zodra de lente aanbreekt pompt de plant al deze voedingsstoffen in de nieuwe blaadjes.

Zoals in het productieproces staat beschreven wordt groene thee gefixeerd in plaats van verflenst. Bij het verflensen wordt 75% van het vocht uit – de net geplukte blaadjes – verwijderd door ze simpelweg te laten drogen. Dit is gunstig voor zwarte thee of Oolong thee. Bij groene thee worden de blaadjes gefixeerd, dit betekend dat de blaadjes kort worden verhit  zodat de enzymen afbreken en oxidatie voorkomen wordt. Zo blijven de aroma’s en etherische oliën van de thee behouden.

Gezondheid

Groene thee is samen met witte thee de gezondste thee. Dat komt door het gebruik van de jonge blaadjes en bij groene thee door het behouden van de etherische oliën. Deze oliën zijn de antioxidanten in thee. Antioxidanten hebben een positief effect op het lichaam omdat zij het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Groene thee:

 • Versterkt het immuunsysteem;
 • Is ontstekingsremmend;
 • Verlicht stress;
 • Kan de stofwisseling bevorderen;
 • Draagt bij aan vetverbranding;
 • Helpt het verlagen van een hoge bloeddruk;
 • Kan kanker helpen voorkomen.

Dit bericht heeft 1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top