Wat is kurkuma? | Theehoffje
skip to Main Content

Wat is kurkuma?

Wat Is Kurkuma?

Kurkuma is een kruid en is familie van gember. De kruid geeft een mooie goudgele kleur aan gerechten. Het is een ingrediënt die veel gebruikt wordt in curry’s en andere Oosterse gerechten.

De herkomst

De kruid is inheems in Azië en wordt al heel lang gebruikt in de kruidengeneeskunde. Kurkuma wordt ook wel geelwortel of saffraanwortel genoemd vanwege de gele kleur. Er bestaan verschillende varianten kurkuma maar alleen de Curcuma longa heeft deze gele kleur en heeft veel gezonde stofjes.

Gezondheid

De werkende stof heet curcumine. De stof heeft veel positieve gezondheidseffecten. Zo is aangetoond dat curcumine het cholesterolniveau verlaagt en kan het helpen om kanker tegen te gaan. Dit onderzoek heeft namelijk aangetoond dat curcumine tumorcellen helpt af te remmen. Verder is kurkuma:

  • ontgiftend;
  • een sterke antioxidant die helpt tegen beschadiging van cellen;
  • ontstekingsremmend en heeft een beschermend effect op de lever;
  • beschermend tegen galstenen;
  • pijn verlichtend bij reumatoïde artritis;
  • verhelpend bij chronische huidproblemen (zoals eczeem en psoriasis) &
  • goed tegen aderverkalking en -verstopping.

Een natuurlijk wondermiddeltje dus!

De smaak

De smaak van kurkuma is een beetje bitter en iets pittig. Je kunt verse kurkuma gebruiken om door gerechten zoals curry’s heen te doen. Je kunt het ook gebruiken als kleurstof. De kurkumawortel is oranjerood van binnen maar geeft een gele kleur af. Bij het snijden van de wortel krijg je dan ook gele vingers. Om kurkuma te gebruiken bij gezondheidsklachten kun je ook capsules kopen bij de natuurwinkel.

 

Let op: kurkuma wordt eerst gekookt voordat hij gedroogd wordt en vermalen tot poeder. Als je zelf kurkuma poeder wilt maken moet je de kruid dus eerst koken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top