Ga naar hoofdinhoud
Groene thee als ontstekingsremmer

Groene thee is ontstekingsremmend

Heb je last van een ontsteking, dan is het tegenwoordig bijna een vanzelfsprekende keuze om deze te verhelpen met medicatie als Ibuprofen. Toch zijn er ook andere, meer natuurlijke oplossingen die kunnen bijdragen aan de genezing. Wist jij bijvoorbeeld dat groene thee een ontstekingsremmende functie heeft?

Polyfenolen in groene thee

Groene thee wordt volop geprezen door zijn ‘gezonde’ eigenschappen. Deze ontstaan al vroeg in het ontwikkelingsproces: door de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis na de oogst (in een wok) te verhitten, worden de enzymen inactief gemaakt. Hierdoor gaat de thee niet oxideren en blijven de aanwezige polyfenolen (antioxidanten) intact. Eén van de sterkste polyfenolen in groene thee is epigallocatechine-3-gallaat (zo, en nu weer ademhalen) – afgekort EGCG. Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat plantaardige polyfenolen effectief gebruikt kunnen worden bij chronische aandoeningen en ontstekingen kunnen verminderen. Volgens dit artikel zou EGCG zelfs antitumor-, anti-Alzheimer- en antiverouderingseigenschappen bevatten. 

Losse groene thee

Behalve effectief is groene thee natuurlijk ook gewoon heel smaakvol, zeker wanneer je voor losse thee kiest. De hand geplukte theeblaadjes worden – in tegenstelling tot de thee in de bekende zakjes – namelijk niet vermalen of aangevuld met smaakstoffen en dát proef je.

Overweeg je om groene thee wegens gezondheidsredenen in grote hoeveelheden te gaan drinken? Neem hiervoor altijd contact op met je arts om de eventuele risico’s te bespreken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top