Ga naar hoofdinhoud

Wat is thee precies?

Waarschijnlijk heb je al ontelbare kopjes thee achter de kiezen en vraag je je nu af; wat drink ik eigenlijk? Want niet alles wat in een theezakje of in een theemelange zit is specifiek thee. Een kopje thee is een extractie van de blaadjes (of steeltjes) van de Camellia sinensis. Deze plant is de basis voor alle theesoorten en groeit in tropische gebieden. De grootste hoeveelheid thee komt uit China. De Camellia sinensis kent veel verschillende varianten maar de hoofdsoorten zijn de Camellia sinensis sinensis en de Camellia sinensis assamica.

“Kruidenthee” bestaat niet

Tenzij er een kruid gemixt is met de blaadjes van de Camellia sinensis. Wij Nederlanders gebruiken in de volksmond bijvoorbeeld kamillethee of rooibosthee, maar in feite is dit incorrect omdat hier geen Camellia sinensis aan te pas komt. We spreken dan van een infusie of tisane. Een kruideninfusie bevat vrijwel nooit cafeïne (behalve bij Yerba Mate) terwijl thee wél cafeïne bevat. Dit is het natuurlijke afweersysteempje van de plant tegen insecten en schimmels. De hoeveelheid cafeïne in de Camellia sinensis verschilt per soort.

De theeplant hoofdsoorten

De Camellia sinensis heeft misschien wel honderden subsoorten maar deze zijn lang niet allemaal geschikt om thee van te maken. Er zijn twee soorten die worden gezien als de hoofdsoorten: Camellia sinensis sinensis en de Camellia sinensis assamica.

Camellia sinensis sinensis

De sinensis groeit het beste in een hogere omgeving tussen de 600 en 2.500 meter hoogte. De blaadjes zijn in tegenstelling tot de assamica wat kleiner en groeien het beste in een redelijk warm en rustig klimaat, waar het mistig is en de temperatuur verschillen niet al te groot zijn. De plant kan tot 6 meter hoog worden en groeit met name in de berggebieden van China, Taiwan en Japan. De smaak van de sinensis is licht, fris en zeer verfijnd.

Camellia sinensis assamica

De assamica heeft een wat groter blad en groeit het beste in warmere omstandigheden. Landen waar de assamica veel groeit zijn: India, Nepal, Sri Lanka en Kenia. In het wild kan de plant wel 15 meter (!) hoog worden. De smaak kan zacht en grasachtig zijn maar is meestal vrij stevig.

Wat is thee? Witte thee voorbeeld

Witte thee

Wat is thee? Groene thee voorbeeld

Groene thee

Wat is thee? Zwarte thee voorbeeld

Zwarte thee

Soorten thee

Thee komt in alle soorten en maten: wit, groen, zwart, Oolong en zelfs gele thee! Hoe de verschillende soorten thee tot stand komen lees je in het productieproces.

Thee is als wijn

De soort thee (groen of zwart) komt voort door het productieproces. Maar net zoals wijn heeft thee haar eigen karakteristieke eigenschappen. Een thee die in China groeit smaakt heel anders dan dezelfde thee die in Japan groeit. Dat komt door de verschillende omstandigheden waarin de plant groeit. Veel natuurlijke aspecten hebben invloed op de smaak. Zo groeit thee het best in subtropische gebieden met een temperatuur tussen de 30 en 40 graden waar het mistig is. De mist beschermd de blaadjes tegen de zon en voorziet de plant van vocht. Thee groeit tussen de 125 meter en de 2.450 meter boven zeeniveau, maar de beste hoogte is 2000 meter want dan is de zon niet zo fel en is het wat koeler.

Back To Top