Ga naar hoofdinhoud

Je zou denken dat thee zetten kinderspel is, maar er komt wel degelijk wat bij kijken. Het is niet moeilijk, je hebt alleen even de juiste richtlijnen nodig. Er zijn een aantal standaard richtlijnen, maar deze richtlijnen kunnen weer per theesoort verschillen. De ene groene thee moet bijvoorbeeld anders gezet worden dan een andere groene thee.

De standaard richtlijnen:

  • 2 gram per kopje of;
  • 10 gram per liter
  • Zwarte thee, kruiden thee, rooibos & sommige Oolong theeën* zet je op 100 graden
  • Witte thee, gele thee , groene thee & sommige Oolong theeën* zet je op 85 graden

Dit zijn de standaard richtlijnen, maar het beste is om zelf te achterhalen wat jij lekker vindt. Je kunt een beetje spelen met de smaak. Houd je van sterke en donkere thee? Laat dan de thee wat langer trekken. Liever licht van kleur en smaak? Trek ‘m dan wat korter, je kunt het zakje of theezeefje daarna nog een keer gebruiken, win-win!

Belangrijk bij het zetten

Waar wel goed op gelet moet worden is de temperatuur. Temperature is key! Zet je een groene of witte thee namelijk met 100 graden dan verbrand het blad en wordt de thee bitter. De meeste groene en witte theeën zet je op ongeveer 85 graden, maar het advies kan weer per thee verschillen. Ook hier kan je enorm variëren. Een thee die gezet is op 70 graden smaakt héél anders dan een thee gezet op 85 graden!

Benieuwd naar het verschil? Er bestaan hele handige waterkokers waarop je de temperatuur kan instellen. Heb je al een waterkoker en wil je het toch proberen? Dan is een simpel temperatuurmetertje ook heel handig, dan kun je precies zien wanneer het water op de juiste temperatuur is.

Heb je daar nou allemaal geen zin in en wil je alsnóg lekkere groene of witte thee drinken? Kook dan het water in je waterkoker en laat 3 tot 5 minuten afkoelen, zet daarna de thee zoals jij ‘m lekker vindt.

*  Heb je een Oolong thee gekocht? Vraag in de winkel voor de beste temperatuur of kijk op de verpakking.

Back To Top